Bataia e rupta din „rau”


Salutare!

Copiii din zilele noastre sunt intr-adevar oarecum diferiti fata de cei de acum 10-20 de ani in urma. De ce? De ce tot timpul ii condamnam pe cei de azi si permanent auzim expresii de genul „uite X nu a fost ca tine, sau Y nu facea la fel de multe prostii si nu se comporta asa”.

Cred ca nu e decat vina societatii in care traiesc azi si mai mult decat atat, vina parintilor. Multi incearca sa-si educe copiii prin bataie, prin jigniri, prin tipete si urlete ca la usa cortului. Au impresia ca daca baga frica in ei, atunci cand vor creste se vor cuminti si nu vor mai avea curajul sa isi insuseasca anumite lucruri. Si culmea e ca nu se intampla deloc asa. Ba din contra! Copilul care a fost „legat” si tinut in casa cu forta, jignit si batut, este copilul care abia asteapta sa creasca si sa „fuga” de acasa, tocmai pentru ca stie cate a tras in familia ce l-a crescut. Am intalnit mai multe cazuri de acest gen, si credeti-ma ca nu vreti sa stiti ce s-a ales de un astfel de copil care a fost tratat intr-o maniera nepotrivita de a sa familie, atunci cand „a scapat din lanturi”.

banner300x250

Tocmai de aceea, desi nu sunt deloc in masura sa dau sfaturi pentru ca deocamdata nu sunt parinte, cred ca propriul copil ar trebui crescut fara injurii si fara bataie. De ce parintii au impresia ca doar bataia poate rezolva anumite probleme? Parintii care ajung aici inseamna ca nu reusesc sa pastreze o buna comunicare cu proprii copii inca de la bun inceput.

Referitor un pic si la propria persoana, pot sa spun ca da, am luat bataie cand eram mica si clar ca nu imi convenea deloc. Nu imi condamn parintii pentru asta niciodata, si poate ca mi-a prins intr-un fel sau altul. In plus, nu cred ca exista copil care sa nu fi luat macar odata o singura palma de la parinte. Dar si parintii nostri au pornit cu astfel de obiceiuri din mosi stramosi, asa au vazut si au crezut ca e bine sa faca pe mai departe. Iar de cele mai multe ori, o vorba spusa poate durea mai tare decat o palma. O vorba ca „Nu esti bun de nimic!” sau, „X de ce e mai bun ca tine si tu nu poti?” macina un copil enorm. De aici pornesc si alte probleme mult mai grave, pentru ca psihicul unui copil percepe altfel lucrurile si le ia cu el pana la batranete.

Asadar, dragi parinti si nu numai parinti, treziti-va! Lumea a evoluat! Nu mai aveti restrictii, puteti discuta liber cu copiii vostri, puteti comunica mult si puteti sa incercati sa-i intelegeti, explicandu-le calm ce e bine si ce nu.

Salvați Copiii România derulează în acest an, în perioada martie-octombrie 2013, o campanie socială pentru a combate violența împotriva copiilor: ”Copiii fără etichete”. Campania urmărește conștientizarea violenței împotriva copiilor din societatea românească, generarea unei schimbări de atitudine față de această violență, precum și generarea unei schimbări de paradigmă în educația copiilor, prin: înlocuirea practicilor violente cu metode educaționale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renunțarea la indiferență și acceptare față de violența împotriva copiilor.”

 V-am pupat! 😉

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Bataia e rupta din „rau”&8221;

  1. Am întâlnit o Doamnă care a fost crescută aşa cum visez ca vor fi toţi copiii crescuţi într-o zi., Vă puteţi închipui pe cineva care nu are nicio amintire neplăcută din copilărie?
    Nu numai că pot să-mi închipui o astfel de persoană, dar o şi cunosc. Ştiţi cum este? Ca o lumină.
    Privind în jur, realizez că ştiu o mulţime de oameni extraordinari care au crescut în mediul „tradiţional” în care bătaia era o metodă de „educaţie”. Îmi dau seama că au reuşit să treacă cumva peste rănile copilăriei şi îi admir pentru bunătatea de care dau dovadă acum, ca adulţi.
    Mă bucur pentru ei şi, în acelaşi timp, nu pot decât să mă întreb cu o urmă de regret, cât de minunaţi ar fi fost dacă ar fi avut şi ei parte de o copilărie ca cea a Doamnei mele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s